Ülkemizin yaz kış yaz kış yerli kuşlarından dır bazen tekli ikili görülse,de çoklu guruplar halinde görülürler. diğer kuşlarla birlikte yaşayıp sosyal kuşlar olduklarını göstermekteler.kış aylarında özellikle pencere kenarlar ev yakınları yerleşim yerleri içlerinde yaşamaktalar. yaz aylarında ormanlarda bahçelerde yaşarla yaz ayları özellikle altıncı aylarda Anadolu,da sabahları bahçelerde öten ispinoz kuşlarının çok güzel ötüş sesleri melodileriyle uyanırsınız. Hasan Sayın
Kaynak yazı:Anonim kuşlar
Tanımı
Yazın ormanlardaki, kışın açık arazilerdeki en yaygın ve en bol ispinozdur. Beyaz kanat lekesi ile diğer ötücülerden ayrılır. Erkeğin tepesi ve ensesi gri-mavi, sırtı kestane kızılı, göğsü kirli pembe ve kuyuk sokumu yeşildir. Dişisi ve gencinin kanat lekesi daha küçüktür.
Habitatı
Çeşitli ormanlar, korular ve fundalıklarda barınır ve ürer. Kışın diğer İspinoz türleriyle beraber açık alanlarda bulunur.
Yayılışı
Üreme için yaz mevsiminde bulunduğu bölgeler, Avrupanın doğusu Hazar denizi kuzeybatısı ve İngiltere' nin kuzeybatı ucudur. Kışın bulunduğu bölgeler Anadolu' nun Güneyi, İran' nın Kuzeybatısı ve orta Anadolu' nun bazı bölgeleridir. Yılboyunca bulunduğu ve urediği bölgeler Tüm Batı Avrupa ve İngiltere' nin kuzeybatı ucu dışındaki yerleri, Anadolu' nun Güney, Güneydoğu ve Orta Anadolunun bazı bölgelerinin dışındaki tüm yerleri, Hazar Denizinin Batısı ve Güneyi ile Kuzeybatı Afrika' dır.
Popülasyonu
Avrupa ve Kuş gözlemi yapılabilen diğer bölgelerde 100 milyondan fazla popülasyonu olduğu tahmin edilmektedir.
Davranışları
Ötüşünden dolayı ispinozlar kafes kuşu olarak tutulurlardı(tutulurlar)ve yetiştirilirlerdi.Kafeslerin gitgide birbirine yaklaştırıldığı ve rakiplerin sinirlenip ötüşlerini kestikleri yarışmalar düzenlenirdi.En uzun süre bu sinir harbine dayanan ve bölgesini ötüşüyle koruyan ispinoz bu ötme yarışını kazanırdı.
kaynak: www.natur-lexikon.com
çeviri:Emine Nurhan Tekin
Üreme mevsimini kuzeyde geçiren bu kuş, kışın bütün Avrupada ve Himalayalara, Japonyaya ve Çine kadar Asyada görülür. Ağaç bulunan yerlere rağbet eder. Akrabası adi ispinoza birçok bakımlardan benzerse de, ütücülük konusunda ondan çok geridir.
Yerel Adlar
İspinoz- Bokçu, Çingen (Manisa/Soma) Artvin' de Kvınçahe, Balıkesirde Alacakanat, İzmir' de alaganat, Rize' de espanika gibi isimlerle de bilinir. İspinoz-bokcu,tohum toplayıcı ( Denizli ) / wolfkenan Kastamonu – Abana / ispinoz – ayerji / ( naktan ) ala saksağan, barak, cingencik, dingilcik, elamencik, kar kuşu, pinpin- Kazım Çapacı
Ses-Ötüşü
Ötüşü gür, hızlı ve melodiktir. Bölgesel varyasyon gösterebilir. Tipik sesi büyük baştankaraya benzer bir "pink", uçuş sesi yumuşak bir "dyup", uyarı sesi cırtlak bir "viit" ve florya gibi bir "tsvii"
Kaynaklar
Türkiye ve Avrupa' nın Kuşları - DHKD, Bird Guide -
www.birdguides.com/html/vidlib/species/Fringilla_coelebs.htm#
www.garden-birds.co.uk/birds/chaffinch.htm
KuşTR - www.kustr.org/?bolum=yoresel