Karaman merkezinde gezerken dikkatimi çeken en güzel şeylerden birisi tarihi mimariyi sergilemeye yönelik çevre düzenlemelerine önem verilmiş olması. Karaman belediyesinin yapmış olduğu gerçekten çok güzel ve olması gereken bir şey.
Uygarlık; tarihiyle yaşayan ve gelişen bir varlıktır, maalesef tarihi değerlerimizi köşeye iterek yeni nesillerimizden uzaklaştırıyoruz, Karamanda tarihi değerlerini ön planda tutarak güzel bir şehir hafızası oluşturmuş gerçekten belediyemizi tebrik ediyoruz.
Karaman gezim sırasında mimarisiyle dışarıdan leyleğin yuva yaptığı taş süslemeleri ile beni cezbeden bir camiyi gezmeden Karaman'dan dönmek olmazdı. Bende Karamanın İmaret Camisini güzel bir şekilde gezdim.
Bu cami gezim sonrası Karamanda bulunan bir başka tarihi cami olan Aktekke Camiyi de güzel bir şekilde gezme fırsatı buldum.
İmaret Cami hakkında İnternet'ten derlemiş olduğum makale aşağıdadır
Cami'de Fotoğraf makinem olmayınca cep telefonum ile fotoğraf çekebildim tüm fotoğraflara bakmak için buraya tıklayın.
Karaman İl Merkezinde yer alan İmaret Camii, 1451 yılında Karamanoğlu II. İbrahim Bey tarafından yapılmıştır.
İmaret Cami hakkında İnternet'ten derlemiş olduğum makale aşağıdadır
Cami'de Fotoğraf makinem olmayınca cep telefonum ile fotoğraf çekebildim tüm fotoğraflara bakmak için buraya tıklayın.
Alıntı İnternet Metni ;
Yapının nasıl ve ne amaçla kullanılması gerektiğini kurallara bağlayan 1431 tarihli vakfiyede tüm ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılıksız sağlayabileceği belirtilmiş ve bunlar katı kurallara bağlanmıştır.
Çok fonksiyonlu olarak inşa edilen bu yapı, iki katlı, kapalı avlulu, dört eyvanlıdır. Camii bütünüyle kesme taştır. Taç kapıda yer yer mermer kullanılmış olup minare ve giriş kapısında renkli taşlara yer verilmiştir. Taç kapı üzerinde ve minarede mukarnaslı süslemelere yer verilmiştir.
Giriş kapısının ve kubbeli odaların ahşap kapı kanatları XV. yy Karamanoğlu ahşap işçiliğinin en ünlü örneklerini oluşturması bakımından görülmeye değer güzel bir eserdir.
İmaret Cami Harita Konumu