İkinci kitabımızı da okuduk, önceki kitaptan sonra gerçekten güzel ve akıcı bir kitaptı. Bu seferki kitabımız İskender Pala'nın Yunus Emre'nin yaşamını anlattığı essiz kitabını okudum.
Gerçekten soluksuz okunacak bir kitap tüm kitap sevenlere tavsiye ederim, kitapta Yunus Emre'nin pişmeden önceki yaşamı, dergah ocağında pişme evreleri ve oğlunun başına gelenler ve en sonunda da Derviş Yunusun oğluyla buluşması anlatılıyor. Yunus Emre'nin yaşantısının geçtiği 13. yüzyıldaki savaşlar ve halkın zor durumdaki yaşantılarından da kesitler yer almaktadır.
Kitabı okuduktan sonra öğrendiğim bilgilerden en güzeli iki aşk erinin yani Yunus Emre ve Mevlana'nın aynı dönemlerde yaşadığı ve Konya'da bir mecliste hasbıhal etmiş olmalarıydı. Kitap'ta Yunus Emre'nin şiirlerinden kısa beyitlere de veriliyor.
Nasipse bu kitap çok hoşuma gidince yine İskender Pala'dan Mihmandar ile yola devam ediyorum.
Beyitlerden bir örnek;
Biliyorum,Kitabın Özellikleri;
“Biz bu ilden gider olduk,
kalanlara selam olsun,” demişti…
Yine Biliyorum,
“Bizim için hayır dua kılanlara selam olsun.” Demişti…
Ve Sevgili’ye gittiği o geceden sonra adının dilden dile,
Aşkının gönülden gönüle dolaştığını da biliyorum…
Şimdilerde ona kimisi Âşık Yunus, Miskin Yunus…
Derviş Yunus…Varsın onu da desinler.
Ve Türk yurtlarında, onu en çok “Bizim Yunus” diye çağırırlar.
Biliyorum…
Ten fânidir, can ölmez
Çün, gitti geri gelmez
Ölür ise ten ölür
Canlar ölesi değil
1.Romanın Adı: OD
2.Romanın Yazarı: İskender PALA
3.Romanın Basıldığı Yer ve Tarih: Ticarethane Sokak No:53 Cağaloğlu/İstanbul Ekim 2011
4.Romanın Yayınevi veya Yayınlayanı: Kapı Yayınları
5.Romanın Sayfa Sayısı: 359
Her yazdığı romanla yüz binlerin kalbini feth eden İskender Pala yeni romanı 'OD' ile yeniden okurlarını selamlıyor. Od bir Yunus Emre romanı. Gök kubbemizin her zaman parlayan ve hep çok sevilen, şiirleri gönülden gönüle dolup dilden dile dolaşan Yunus Emre, bu kez OD'un ana kahramanı. İskender Pala'nın ilim ve kültür adamı olmasının yanında, yazar kişiliğinin imbiğinden geçirilerek aşkın tahtına bir kez daha oturtuluyor. 13. yüzyılın her bakımdan kavruk ve yanıp yıkılan ortamına Yunus Emre'nin gelişi tarihi atmosfer içerisinde hakiki anlamına kavuşturuluyor. Yıkıntılar ve yangınlar içinden bir gönül ve bir insanlık anıtının inşa edilişi cümle cümle anlatıyor ve elbette kalbe dokuna dokuna yol alıyor. Romanın her sayfasında Yunus'un hamlıktan saflığa geçişi okunuyor.
Kitabı okuyup bitirdiğimde paylaştığım bitiş paylaşımı :)