Yazılı kanyon

Yakup Çetin
0
Isparta/Sütçüler/Çandır Bölgesinde Bulunan Yazılı kanyona daha öncede gitmiştim geç vakit iyi bir gezi sonucu alamadım yine başka bir gezi yolundan geç kalmış bir kanyon gezisi oldu istediğim sonuç olmamakla birlikte yeni bir kaç çeşit kelebek ve bitki çeşidi yeni bir kaç yazılı kanyon fotoğrafı arşivlerimize katmış olduk.sizlerlede gördüklerimizi paylaşmanın mutluluğunu yaşamış olduk.Hasan Sayın
































Kaynak yazı:http://www.rotamisparta.com/Detail.aspx?ConId=42&mode=4
Çandır Köyü yakınında yer alan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıktadır. Kanyona, Isparta-Antalya Karayolu’nun 38. Kilometresinden Sütçüler İlçesi’ne ayrılan yoldan “Yazılı Kanyon Tabiat Parkı” tabelaları takip edilerek ulaşım sağlanabilir.
Çandır Köyü alabalığıyla da ünlüdür. Köyün içinde ve Kanyonun girişinde iki büyük alabalık üretim tesisi bulunur. Buradan taze alabalık satın alınabilir veya tesislerin restoranları balık yemek için tercih edilebilir.
Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesi’ne giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yol (N37° 27.392' E30° 54.196') olarak alınmıştır. Araçla kanyonun girişine (N37° 27.752' E30° 54.656') kadar gidilebilir ve yürüyüşe buradan da başlanılabilir.
Kanyon girişinde su, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği küçük bir kafe bulunmaktadır. Bu noktada ziyaretçileri iki doğal güzellik karşılar… İlki kanyon duvarlarını oluşturan çok yüksek kaya blokları; ikincisi ise bu kayalardan süzülüp gelen ve vadi tabanında size yol gösteren Göksu Çayı’dır. Araç park yerinden kanyonun içine doğru yürüdükçe kaya bloklarına daha da yaklaşırken patika üzerindeki işaretler de dikkat çeker. Bu kanyon da Aziz Paul’ün geçtiği, Türkiye’nin işaretlenmiş en uzun ikinci yolu olan Aziz Paul Yolu’nun bir bölümüdür.
Dar patikada 300 metre yürüdüğünüzde karşınıza çıkan demir köprüden (N37° 27.795' E30° 54.837') kanyonunun diğer tarafına geçilir ve burada Epikür’ün “Hür İnsan” adlı şiirinin yazılı olduğu kayaya ulaşılır. Yazılı Kanyon’un adı da bu yazıttan gelmektedir.
Yazıttan kanyonun içine doğru çeşitli bitkilerin, ağaçların ve çok yüksek kayaların oluşturduğu güzelliği hemen solunuzdan akıp giden Göksu Çayı’nın şırıltısı tamamlar.
1 kilometre bu şekilde yürüdükten sonra açık bir alanla (N37° 28.074' E30° 55.225') karşılaşılır. Bu alanın solundan aşağıya inen patika az ilerde ziyaretçilerini bir su kaynağına götürür. Kanyonun girişinde karşılaştığınız insanların söylediği “Suyun Çıktığı Yer” burasıdır.
Çayın geldiği yönde ilerleyen patikadan kanyonun daha içlerine ilerlenebilir. Ancak 1 kilometre kadar sonra patikalar biter ve bu noktada su geçişi yapmak gerekir. Bu da tehlikeli olabileceği için bu parkurun daha geride bir noktada (N37° 28.083' E30° 55.373') bitirilmesi tavsiye edilir.
*Kanyon girişinde belirlenmiş yerlerde kamp.
*Alabalık üretim tesislerinde pansiyon hizmeti sunanlarda konaklama.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !