İyi günler arkadaşlar, son günlerde sosyal medya üzerinde beni kim nasıl kaydetmiş çılgınlığı başladı ve sonrasında bu özelliği geliştiren uygulama mahkeme kararıyla engellendi.
Şimdi kısaca uygulamayı tanıyalım;
GetContact uygulaması çoğumuzun bildiği kim arıyor benzeri bir uygulamaydı, diğerlerinden tek farkı yeni özelliği olan beni kim ne diye kaydetti özelliğiydi. Ülkemizde bu uygulamaya bu yeni özelliği inanılmaz bir yüklenme oranı sağlarken sadece insanların değil de güvenlik anlamını önemseyenlerinde dikkatini çekti ve uygulama şuan bizler için tamamen gitti.
Bu akımı ilk olarak instagram üzerinden gördüm ve dikkatimi çekti ve bende indirdim. (yedek telefonuma) Evet uygulama vadettiği gibi alt yapısında derlediği telefon kayıtlarına göre beni kişilerin ne şekilde kaydettiğini gösteriyordu. Güzel bir özellik evet birde şöyle bir durum oldu uygulama tamamen engellenmeden önce kuran kişilerinin yeni rehberleri ile eşleştirdiği kaydetme verilerini mükemmel şekilde revize etti. Engellenme öncesi son sorgulamamda 8-9 adet farklı kaydetme verisi güncellediğini gördüm.
Gelelim bu uygulamanın güvenlik anlamında ki sıkıntılarına, bu uygulamanın bir numaralı sıkıntısı uygulamayı yüklediğinizde kişisel rehber verilerinizi uygulamaya hediye etmiş oluyorsunuz. Tabi biraz düşünmek lazım kim bu GetContact müneccim mi ki beni milletin nasıl kaydettiğini bilsin. J Merak duygusu ağır bastığı için sazan gibi hepimiz atladık. J Bende yukarıda da belirttiğim gibi uygulamayı kurdum ancak tek bir farkla kişisel rehberimin yanı Contact verilerimin olmadığı ikinci telefonuma kurdum. Bilgileri inceledim ve şuan uygulama yok.
Bu makalemin konusu güvenlik verilerine dikkat eden kişiler değil de veri güvenliğini bilmeyen kişiler. Şöyle ki çoğu kişi farkında değil ama şuan için Google Play üzerinde bulunan Kim Arıyor, CIA – Çağrı Tanımlama, TrueCaller ve Kim o vb.. bir sürü uygulama var. Soru şu kişiler hemen bilgi çalıyormuş diye GetContact uygulamasını kendisi kaldırdı ancak bu kaldıran kişiler telefonlarında ki bu tarz uygulamalarının hepsinin aynı olduğunu biliyor mu?
Yukarıda isimlerini saydığım veya sayamadığım tüm uygulamalar bu kategoriye giriyor ve bizden verileri toplayıp elde ettikleri verileri işleyip kişisel bililerimizi tanımlayıp arayan kişilerin rehberinizde olmasa da ismini çıkarabiliyor.
Gelelim bizlere önce şahsım olarak rehberimi önemseyen bana J ve ben gibilere bunlar güvensiz .inc (Şirket) olmayan yazılımlar bunlara hepten güvenilmez kabul ama ya büyük devlerimiz .inc olup hepimizin yanı milyonların kullandığı uygulamalar. Geçtiğimiz günlerde haberlerde görmüşsünüzdür, facebook kişisel verilerimizi kullanarak ABD seçimlerine karışmış verilerimizi satmış. Bu olaylar ortaya çıkınca sevgili Facebook çıktı özür diledi, yani yaptı denilen naneyi kabul etti. Neden geçtim bu alana şöyle ki Facebook, Twitter, İntagram ve Messenger vb.. bir çok milyonluk kabul görmüş uygulama profilinizi oluştururken kişisel rehberinizden faydalanıyor. Yani arkadaşlar bizlerde güvenliğimizi önemsiyoruz derken bizde önemsemiyoruz. Alt uygulamaları kullanan arkadaşlarımızın verileri kimliği belirsiz kişilere verirken bizler CEO’lara veriyoruz verilerimizi.
Evet, can alıcı bir nokta ile makalemizi sonlandıracağız; Verilerimizin güvenliği için ne yapabiliriz? Cevap çok basit ama günümüz yaşantısında vazgeçemediğimiz için imkânsız oluyor. Çözüm Nokia 3210 alıp telefon kullanmak J ama imkansız hayatımızın her alanına girmiş akıllı çözümlerle hiçbirinden vazgeçemiyoruz, vazgeçemeyiz.
Son söz olarak, sadece bir uygulamayı günah keçisi ilan edip engellemek yerine tüm bu uygulamaları engellemek ve rehber verilerinin şirketlere satılması yerine (118 vs vs), yerli ve milli bir uygulama İletişim Bakanlığı tarafından yapılıp. Bakanlığın geliştirdiği bu uygulama yapılıp, kişilerinin operatörler üzerinden bilgilerini gösterip gizleyebilmesini sağlayabilecek güzel ve temiz bir uygulama gelişmeli ama oda zor sonuçta iyi para var bu işlerde. Hayırlı günler Türkiyem…
Yakup Çetin – 31.03.2018