Bugün arkadaşlar bugün Google'nın son süreçte Türkçe desteğini verdiği bir hizmeti hakkında bir paylaşımda bulunacağız. Söz konusu bu hizmet Google Data Studio, yakın zamanda Türkçeleşti Türkiye’de fazla kullanımı bilinmeyen bir uygulama ve teknoloji blogumuzda da bu uygulamayı ilk olarak Türkçe oldu diye paylaşmıştık.
Bugün işleyeceğimiz konu özellikle web sitesi ile ilgilenen arkadaşların çok işine yarayacak, Data Studio ile sizlerin de kullanmış olduğunuz Google Analytics’i harmanlayacağız. Yani Google Analytics servisindeki sitemizin verilerini alıp Google Data Studio üzerinden sitemizde istatistik sayfası üzerinden anonim bir şekilde sunacağız. Sanmıyorumdur ki, sitesinin arka planda Google Analytics üzerinden web istatistiklerini tutmayan webmaster yoktur. Google Analytics’i hepimiz kullanıyoruz ve sitemizle ilgili detaylı verilere sahip olabiliyoruz ve bir de Google Reklam veren alt yapılarında ulaşılabiliyor. Şimdi artık Data Studio ile biz kendimiz istediğimiz şekilde, sitemizin verilerini web sitemizde yayınlayabileceğiz.
İlk olarak Google Data Studio web sayfasına geliyoruz, burada örnek birkaç şablon var ve sağ üst kısımdan tüm şablonlar dersek, bizim uygulamalarımızda örnek olabilecek bazı tablolar var. Yani harici kaynaklarda ki verilerimizi eşleştirebileceğimiz birkaç şablon mevcut.
Burada Google Analytics, Search Console, Google Adwords, YouTube Analytics, Google Sheets, Google Analytics + Adwords, Google Sheets ve Google BigQuery uygulamalarına ait olan detaylı hazır tasarımlar mevcut. Biz web sitemizde istatistiklerimizi sunmak için Acme Pazarlama Google Analytics örnek şablonunu ele alıyoruz ve şablonumuz açılıyor.
Şablonumuzda örnek veri kaynağı verileriyle ooluşan analizler geliyor, biz kendi verilerimizi uygulamak için sag üst kısımda ki “Şablon Kullan” kısmını seçiyoruz.
Şablonu seçtiğimiz anda görselde gördüğünüz gibi Veri kaynağı kısmı geliyor. Burada Orijinal veri Kaynağında ve Yeni veri kaynağı kısmında “[Sample] Google Analytics Data” yazmakta bu dediğimiz gibi Google’nin bize örnek olarak verdiği veri tabanı biz kendi veri tabanımızı seçeceğiz.
Sağ kısımdaki yeni veri kayğı kısmından seçim yapıyoruz ve bize görselde de görüldüğü gibi kullanabileceğimiz orijinal Google Datalarını gösteriyor bunlar bizim işimize yaramaz. En alt kısımda ki yeni veri kaynağı diyoruz ve yeni sayfa açılıyor.
Burada kullanabileceğimiz seçenekler, Dosya Yükleme, AdWords, Attribution 360, BigQuery, Cloud SQL, DoubleClick Campaign Manager (DCM), DoubleClick for Publishers (DFP), Google Cloud Storage, Google Analytics, Google E-Tablolar, MySQL, PostgreSQL, Search Console ve YouTube Analytics veritabanları var. Biz bunlardan Google Analytics’i seçiyoruz.
Seçimimiz sonrasında yetkilndirme verildiyse direk Google Analytics verilerimiz geliyor, biz buradan Hesap olarak Elmentx > www.siristat.com > www.siristat.com verisini seçip üst kısımdaki bağlan diyoruz.
Bağlantı yapıldığında veritabınımızdan Google Data Studio ile eşleştirilen alanları gösteriyor bize, biz istersek buradan ekleme veya çıkarma yapabiliriz J Gerek yok biz direk kullanırız fazladan veri eşleştirsin.
Verileri Rapora ekle diyoruz ve görselde olduğu gibi, ornek veriler bizim sitemiz olan Siristat.com’un Google Analistic verilerileriyle değişiyor.
Verilerimiz aktarıldıktan sonra buradaki verilerin açıklama bilgilerinin dili hazır şablon üzerinden geldiği için İngilizce, biz bunu uygun şekilde Türkçe karşılıklarını yazarak düzenliyoruz. Bu hazır Şablon ile belirlediğimiz tarih aralığında ki sitemizi ziyaret eden kullanıcıları, oturum sayılarını, sayfa görüntüleme sayılarını, Hemen çıkma oranlarını, Ülke bazında oturumlar ve trafik kaynakları gibi detayları sayfamıza aktarmış oluyoruz.
Web sitemize ekleme işlerinden önce görselde görünen paylaşım yetkileri kısmına tıklayıp buradan açılan yerden sağ alt kösedeki “Gelişmiş” kısmına tıklayıp “Erişimi olanlar” kısmından değiştire tıklayıp “Web üzerinde herkese açık - İnternetteki herkes bulabilir ve görüntüleyebilir” kısmını seçiyoruz.
Bu işlemi yaptıktan sonra “Bu Raporu yerleştirin” kısmından sitemize ekleyeceğimiz kodu alıyoruz.
Yaptığımız istatistik verilerinin ön izlemesini https://www.siristat.com/p/istatistikler.html adresinden kontrol edebilirsiniz. Umarım faydalı bir konu olmuştur diğer basit konularla ilgili çalışmalarımızı Google Data Studio kategorisinden takip edebilirsiniz.
Takıldığınız bir nokta varsa makalenin video olarak görsel şekilde hazırlanmış hali şu şekildedir;
İyi seyirler dilerim.
Yakup Çetin – 04.04.2018